Mapa Weba

Održane radionica i prezentacija na Noći istraživača: "Gdje i kako računala pohranjuju brojeve, slova i slike?" te "Kako radi umjetna inteligencija"

U sklopu Noći istraživača, u petak su Rok Piltaver, Božidar Kovačić, Dejan Ljubobratović i Slobodan Beliga uspješno održali dvije aktivnosti – interaktivnu radionicu pod nazivom "Gdje i kako računala pohranjuju brojeve, slova i slike?" te prezentaciju "Kako radi umjetna inteligencija".

Radionica je bila dio matineje koju su posjetile dvije grupe učenika iz osnovnih škola, jedna grupa iz gimnazije, kao i nekoliko pojedinaca. Posjetitelji su pokazali veliki interes, pažljivo slušajući uvodna objašnjenja te uspješno rješavajući zadatke na papiru. Upoznali su se s osnovama pohrane podataka u računalima, te su, nakon demonstracije rada tvrdog diska, imali priliku praktično se okušati u postavljanju bitova na mikrokontroleru, pišući brojeve, slova i crtajući jednostavne slike.

Tijekom večernjeg dijela programa, prezentirali smo kako funkcionira automatsko dovršavanje teksta, što je poslužilo kao primjer za objašnjenje osnovnih principa umjetne inteligencije, poput učenja iz podataka i prilagodbe korisniku. Uz pomoć demo aplikacija, prikazali smo tehnologije pretvaranja govora u tekst i teksta u govor. Posjetitelji su na kraju sami mogli testirati ChatGPT te dobiti savjete o njegovim mogućnostima i primjenama.

Drago nam je što smo imali priliku predstaviti rad Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija na događaju koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Noc istrazivaca demo aktivnost

Noc istrazivaca radionica

Noc istrazivaca stanica FIDIT

Podijeli članak