Mapa Weba

Laboratorij za raspoznavanje uzoraka i meko računarstvo (VisionLab)

Laboratorij za raspoznavanje uzoraka i meko računarstvo se bavi temeljnim i primijenjenim istraživanjima u području analize slika i videa, koja računalima omogućuju smislena tumačenja i razumijevanja vizualnog svijeta. Voditeljica laboratorija je izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos, a u njegovom radu sudjeluju profesori, doktorandi i studenti Fakulteta.

Želimo razviti računalne metode i algoritamska rješenja koja obavljaju zadatke vizualne percepcije kao što su predstavljanje i klasifikacija slika, detekcija i praćenje objekata, raspoznavanje akcija i aktivnosti, razumijevanje scene i interpretacija slike pomoću vizualnih podataka.

Naše istraživanje ima mnoge potencijalne primjene u područjima kao što su medicina, nadzor, zabava i sport. Jedan važan smjer našeg istraživanja je otkrivanje i praćenje objekata u aplikacijama za nadzor i spašavanje, kao i otkrivanje, praćenje i prepoznavanje akcija sportaša na sportskim scenama. Cilj nam je kombinirati tehnologiju temeljenu na računalnom vidu s virtualnom i proširenom stvarnošću u različitim primjenama.

S obzirom na to da su istraživanja iz područja analize slika i videa računalno zahtjevna, laboratorij je opremljen odgovarajućim radnim stanicama s NVIDIA grafičkim procesorima koji omogućuju rad na zahtjevnim skupovima podataka i s najsuvremenijim metodama i softverom. U rad laboratorija mogu će uključiti svi koji žele sudjelovati u istraživanjima na najizazovnijim i najaktualnijim problemima iz područja računalnog vida i njegove primjene, od doktoranada, do studenata diplomske i prijediplomske razine koji imaju interes okušati se u radu na način na koji rijetko imaju prilike na početku svojih karijera u tvrtkama, ali i gospodarstvenika i istraživača iz kompatibilnih područja.

Rezultate koji studenti ostvare kroz rad u laboratoriju mogu iskoristiti kao osnovu za izradu diplomskog ili završnog rada, a uspješniji imaju priliku i poticaj da rezultate objave u znanstvenim radovima na konferencijama ili u znanstvenim časopisima. Studenti u laboratoriju, osim dodatnog produbljivanja znanja iz područja računalnog vida i raspoznavanja uzoraka, mogu steći iskustva iz stvarnog znanstveno-istraživačkog rada na osnovu kojeg mogu realno procijeniti i svoje sklonosti prema daljnjem nastavku takvog rada kroz studij na doktorskoj razini.

Podijeli članak