Mapa Weba

Na FIDIT-u održan set edukacija o primjeni generativne umjetne inteligencije u nastavnom i znanstvenom radu

U organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija (FIDIT), ovaj je tjedan održan set online edukacija na temu primjene generativne umjetne inteligencije u nastavnom i znanstvenom radu.

Edukacije su dio aktivnosti EDIH Adria projekta, u kojem sudjeluju Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Puli, Infobip, Ericsson Nikola Tesla, STEP RI i SMART RI.

Prva edukacija, održana u ponedjeljak, bila je posvećena primjeni generativne umjetne inteligencije u oblikovanju nastavnih materijala i unaprjeđenju svakodnevnih zadataka u nastavi. Druga edukacija, koja je uslijedila u srijedu, fokusirala se na upotrebu tehnologija generativne umjetne inteligencije u oblikovanju znanstvenih radova i projektnih prijava.

Odaziv akademske zajednice bio je izniman, s gotovo tisuću prijavljenih sudionika na svakoj edukaciji iz svih krajeva Hrvatske, uključujući sveučilišta iz Osijeka, Zagreba, Splita, Zadra i Rijeke. Ova brojka pokazuje koliko je tema generativne umjetne inteligencije aktualna i relevantna za suvremeni obrazovni sustav, te koliko je važno osigurati kontinuirano prilagođavanje novim tehnologijama.

Koordinatorica projekta za FIDIT UNIRI, docentica Danijela Jakšić, izrazila je u uvodnoj riječi zadovoljstvo velikim interesom sudionika: „Ponosni smo što kroz EDIH Adria projekt možemo pružiti ovakve prilike za razmjenu znanja i podržati digitalnu transformaciju, ne samo unutar akademske zajednice, već i šire,“. Posebnu zahvalnost uputila je predavačima, redovitoj profesorici Ani Meštrović i docentu Slobodanu Beligi, čija je stručnost doprinijela uspjehu edukacija, kao i svim sudionicima na aktivnom doprinosu kroz rasprave i pitanja.

Ove su edukacije potvrdile veliku potrebu za daljnjim radionicama i razgovorima na temu primjene umjetne inteligencije u raznim domenama, što je upravo jedan od ciljeva EDIH Adria projekta. EDIH Adria konzorcij podržava i potiče digitalnu transformaciju Jadranske Hrvatske kroz razradu ideja za razvoj novih proizvoda, razvoj novih rješenja za digitalizaciju poslovanja svojih korisnika, organizaciju treninga i edukacija ključnih za jačanje vještina potrebnih za uspješnu digitalnu transformaciju i prilagodbu novim tehnologijama, te stvaranje prilika za suradnju i pristup financiranju inovacija.

edih radionica 24 1

edih radionica 24 2

Podijeli članak